Comisia Fulbright Româno-Americană
În conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile în domeniul culturii, educației și al învățământului, precum și în baza acordului dintre guvernele celor două țări privind înființarea și funcționarea Comisiei Fulbright în România, o serie de lectori și tineri cercetători americani au câștigat bursa Fulbright de predare/și cercetare în România, colaborând de-a lungul anilor cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Litere, după cum urmează:
- Dr. Roger James Craik, Writing, English Language - The Establishment and Implementation of an Undergraduate Workshop-Based Poetry Writing Program in the English Department of Oradea University, Romania, Kent State University-Ashtabula, Ashtabula, OH, 2013-2014
- Damaris Lois Bangean, English Teaching Assistantship (ETA), Chapman University, CA, 2016-2017
- Gunn, Kelly English Teaching Assistantship (ETA), James Madison University, VA, 2017-2018
- Jusczak, Meghan, English Teaching Assistantship (ETA), University of Delaware, DE, 2019-2020
- Martha Brown, English Teaching Assistantship (ETA), SUNY at Albany, NY, 2022-2023
AUF
DAAD
Anual, în luna octombrie, DAAD susține comunitatea academică orădeană și specializarea de Limba și literatura germană prin sesiuni de informare despre bursele oferite de Serviciul german pentru schimburi academice (DAAD). În cadrul acestor sesiuni se organizează workshopuri tematice și testarea cunoștințelor de limba germană a stundeților oărdeni. Anual studenții germaniști orădeni benficiază de burse de studiu în Germania, pentru perfecționarea nivelului de cunoaștere a limbii germane.
Tradiția și colaborarea se păstrează neîntrerupt din anul 2001, astfel DAAD a fost principalul sponsor al Congresului interantional al Societății Germaniștilor din România, organizat la Universitatea din Oradea, Facultatea de Litere, în anul 2018.
Programe ale fundației Robert Bosch
Între 2003-2011 specializarea limba şi literatura germană, în combinaţiile aferente, a colaborat cu Fundaţia Robert Bosch din Germania. Această colaborare se concretizează prin prezenţa unui lector german la catedră și finanțarea unui lectorat-tandem din rândul cadrelor didactice orădene. Lectorii Fundaţiei Robert Bosch au organizat proiecte de cercetare și proiecte culturale colaborative. Prin intermediul lectoratului s-a făcut o achiziție semnificativă de carte științifică pentru biblioteca de la specializarea de limba germană, iar lectorul tandem a beneficiat de stagii de cercetare la universități din Germania.