Back to Top

Înscriere masterat

MASTERATE:

Cu prezență la Facultatea de Litere, str. Universității Nr.1, Campus central, Clădirea C (albastră), parter, sala C022

Oradealocation icon clipart 5z262

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 0259 408 267

 

On line

GHIDUL de utilizare a platformei: https://studinfo.uoradea.ro/admitere/

https://admitere.uoradea.ro/ro/licenta

https://admitere.uoradea.ro/ro/masterat

GHIDUL de plată on line a taxelor

CONT bancar, UO

  1. ◊ Cerere de înscriere, formular tip;
  2. ◊ Certificatul de competență lingvistică (Proba C Bacalaureat sau alte certificate lingvistice: certificate de competență lingvistică eliberate de facultăți  de  profil filologic din România și/sau certificate internaționale: Goethe, ÖAD, DSD I, DSD II, Telc, Cambridge, IELTS, DELF, DALF, ECL etc.) 
    • Candidații care optează pentru programe de masterat în limbi străine (engleză, franceză, germană), pentru care nu au diplomă/adeverință de licență, vor putea obține, în urma examinării, un certificat de competență lingvistică de la Facultatea de Litere. Nivelurile acceptate: engleză (min. B2), franceză și germană (min. B1) - calendarul examenelor online.
  3. ◊ Eseu argumentativ (criterii); Teme și bibliografie
  4. ◊ Chitanțe/ordin de plată pentru achitarea taxei de înscriere (200 RON) - CHITANȚA specifică „ADMITERE la FACULTATEA DE LITERE, Universitatea din Oradea“;
  5. ◊ Diploma sau adeverința de licențiat/ă;
  6. ◊ Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta (în original sau copie cu ștampila „Conform cu originalul” aplicată și semnată de instituția unde se află diploma în original + adeverința de la această instituție prin care se adeverește depunerea originalului);
  7. ◊ Certificatul de naștere (copie și original pentru conformitate);
  8. ◊ Certificat de căsătorie (copie și original pentru conformitate), dacă este cazul;
  1. ◊ Adeverință medicală tip, eliberată de medicul de familie, cu mențiunea apt pentru studiu la Facultatea de Litere;
  2. ◊ Adeverință de la instituțiile de învățământ superior frecventate anterior înscrierii sau în paralel, care să menționeze numărul de semestre în care candidata/ul a beneficiat de un loc subvenționat de la bugetul de stat; adeverința se va depune la secretariatul Facultății de Litere până la finalul perioadei de confirmare a locului ocupat;
  3. ◊ 2 fotografii tip buletin;
  4. ◊ Pașaport sau Carte de identitate (copie și original pentru conformitate);
  5. ◊ Acord de prelucrare a datelor personale – Anexa 3 la Metodologia de admitere 2025.

Eseul în format PDF se trimite și prin email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. La dosar se va depune doar eseul pentru prima opțiune de înscriere. Se recomandă indicarea a 2 opțiuni de înscriere. Vă rugăm consultați calendarul de înscriere.

TEMELE pentru eseuri

 

Literatura română - relevanțe europene (în limba română)

1. Clasament pe baza mediei de la examenul de licență

2. Eseu argumentativ de 1000-2000 de cuvinte în limba română

Tema si bibliografie

Notat cu admis / respins  

 150 locuri cu taxă

   

 2 ani (120 credite)

         

Comunicare profesională și interculturală (în limbile: engleză+franceză sau engleză+germană)

1. Clasament pe baza mediei de la examenul de licență

2. Eseu argumentativ de 1000-2000 de cuvinte în limba engleză, franceză sau germană cu tema

Notat cu admis / respins
Tipuri de modernitate în spațiul anglofon și francofon (în limbile engleză    și franceză)

1.Clasament pe baza mediei de la examenul de licență

2. Eseu argumentativ de 1000-2000 de cuvinte în limba engleză sau franceză cu tema

Notat cu admis / respins

 

Taxe admitere

Taxa de înscriere la concursul de admitere: 200 RON
Taxă contestaţii: 200 RON
Taxa de înmatriculare: 120 RON
Taxă procesare dosar pentru candidatii cu studii superioare anterioare efectuate în străinatate:150 Euro

Taxă procesare dosar pentru echivalare și admitere în an superior: 660 RON

CONT bancar, UO

REGULAMENT propriu admitere 

back

Studii universitare de masterat

Absolvenților programelor de studii de masterat li se deschid o serie de oportunităţi pe piaţa muncii, ei putând să profeseze în calitate de:

  • traducători, profesori de limba şi literatura la nivel liceal (pentru absolvenţii de filologie), redactori, reporteri, jurnalişti, corectori, bibliotecari, funcţionari publici în cadrul unor organisme europene sau naționale.

Absolvirea oricăruia dintre cele patru pograme de masterat permite înscrierea la doctorat.

 

Comunicare profesională și interculturală. Traduceri specializate (în engleză - franceză/germană)

Domeniul de masterat: Filologie

Tipul de studii: cursuri de zi

Număr de credite: 120

Diploma: diplomă de master

 istockphoto 1032296056 612x612

Programul de masterat dedicat comunicării în context profesional se adresează tuturor absolvenților de studii de licență, din orice domeniu, care doresc să își perfecționeze abilitățile de traducere, comunicare și negociere în limbile engleză, franceză și germană. Totodată se adresează profesorilor din școlile pentru limba germană ca limbă maternă. În forma actuală programul este acreditat  ca masterat profesional, având o structură orientată spre practică și învățare aplicativă. Practica profesională se desfășoară în cadrul companiilor cu care Facultatea de Litere are încheiate acorduri. Componenta teoretică se axează pe aprofundarea cunoștințelor de limbă străină până la nivel avansat, Facultatea de Litere punând la dispoziția studenților laboratoare cu dotări speciale pentru activitățile de traduceri și comunicare.

Literatura română – relevanţe europene

Domeniul de masterat: Filologie

Tipul de studii: cursuri de zi

Număr de credite: 120

Diploma: diplomă de master

 carti

Masteratul Literatura română – relevanţe europene, de patru semestre, funcţionează în cadrul facultăţii începând din anul universitar 2008-2009. Programul urmăreşte o aprofundare a studiilor de licenţă din cadrul specializării limba şi literatura română – o limbă şi literatură străină. Programul de studii masterale în această formă este acreditat ca program de masterat de cercetare.

Cursurile propuse în cadrul acestui masterat vizează următoarele obiective:

  • completarea şi aprofundarea cunoştinţelor dobândite în cadrul cursurilor de licenţă (conţinutul cursurilor de masterat nu se suprapune cu cel al cursurilor de licenţă);
  • acoperirea diferenţei de nivel dintre pregătirea unui profesor de gimnaziu şi cea a unui profesor de liceu;
  • asigurarea unui nivel de pregătire necesar unei eventuale continuări a studiilor la doctorat.

Acest masterat răspunde exigenţelor absolvenţilor doritori să-şi continue studiile în vederea obţinerii unei calificări superioare sau în vederea focalizării ulterioare pe cercetare.

Tipuri de modernitate în spaţiul anglofon şi francofon

Domeniul de masterat: Filologie

Tipul de studii: cursuri de zi

Număr de credite: 120

Diploma: diplomă de master

 bicile
Masteratul Tipuri de modernitate în spaţiul anglofon şi francofon se organizează la Facultatea de Litere începând din anul universitar 2008-2009 şi propune cursuri din domeniul literaturilor engleză şi franceză.

Acest program de masterat are în vedere formarea următoarelor tipuri de competenţe:

  • didactice: prin transmiterea de informaţii specifice şi de actualitate legate de dinamica literaturii moderne franceze şi britanice; prin evaluarea aspectelor modernismului în artă pornind de la concepte consacrate de tipul art nouveau; prin dezvoltarea unei atitudini pozitive de înţelegere, acceptare şi promovare a literaturii engleze sau franceze de pe întregul mapamond;
  • de cercetare: prin investigarea aspectelor ale paradigmelor identităţii culturale în creaţii reprezentative pentru diverse produse culturale din domeniile literaturii, artelor plastice și a cinematografiei;
  • atitudinale: prin dezvoltarea gândirii critice și a comportamentului investigativ legate de discursurile specifice spațiilor culturale și epocilor studiate.

 Cultură şi civilizaţie europeană

Domeniul de masterat: Filologie

Tipul de studii: cursuri de zi

Număr de credite: 120

Diploma: diplomă de master

Masteratul Cultură şi civilizaţie europeană a fost înfiinţat la Facultatea de Litere din Oradea în anul 2003, din dorința de a oferi absolvenților ciclului de licență, de la Litere, dar și de la alte specializări, un program de studii intercultural şi interdisciplinar. Acesta se distinge prin abordarea comparativă a fenomenelor studiate şi axarea pe o problematică de extremă actualitate în context naţional şi european: cunoaşterea şi înţelegerea altor modele culturale europene. Prin cursurile pe care le oferă, masteratul vizează aprofundarea cunoaşterii Europei contemporane, a rădăcinilor sale istorice şi a prezentului ei, precum şi a multiculturalismului care o caracterizează. În acelaşi timp, propune o reflexie critică şi nuanţată, liberă de stereotipii şi clişee, a ceea ce a însemnat şi înseamnă ideea europeană.

 

back

 

 

Studii universitare de doctorat

Domeniul de doctorat: Filologie

Tipul de studii: doctorat cu frecvenţă

Diploma: diplomă de doctor

Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea organizează studii de doctorat din anul 2004, acest program fiind parte integrantă din IOSUD Universitatea din Oradea. În prezent, durata studiilor doctorale este de 3 ani. Activitatea se desfăşoară pe baza unui plan de învăţământ cuprinzând discipline obligatorii şi opţionale şi activităţi de cercetare şi elaborare a unor lucrări ştiinţifice. Sistemul european de credite transferabile asigură doctorandului mobilitate internă şi externă, precum şi participarea la programe naţionale şi internaţionale de cercetare ştiinţifică, în cadrul cărora poate obţine şi bursă.

Şcoala doctorală de la Facultatea de Litere organizează studii de doctorat în domeniul fundamental filologie, mai exact în următoarele domenii aplicative:

  • literatură română
  • literatură comparată
  • folclor literar

Studiile universitare de doctorat promovează interdisciplinaritatea, co-tutela națională şi internaţională. Programele de studii asigură dobândirea de cunoştinţe şi competenţe generale şi de specialitate, precum şi a unor abilităţi cognitive specifice. Cunoştinţele generale se referă la acumularea, interpretarea şi dezvoltarea achiziţiilor de vârf din domeniul de doctorat. Competenţele generale au în vedere: dezvoltarea tehnicilor de cercetare şi aplicarea lor în contexte diferite şi specifice, construcţii teoretice, construcţii discursive de tip academic; asumarea responsabilităţii de a elabora un program de cercetare, spirit critic, creativitate, inventivitate. Abilităţile cognitive specifice presupun: identificarea de probleme noi şi abordarea lor prin cercetare, imaginaţie creativă şi combinativă, analiza critică şi interpretativă. În afara cunoştinţelor teoretice şi a unor disponibilităţi investigative proprii cercetătorului, doctorandul trebuie să stăpânească metodele cele mai noi şi procedeele practice, generale de cercetare şi redactare specifice elaborării unei lucrări ştiinţifice.

Finalizarea studiilor se face prin susţinerea publică a unei teze de doctorat în vederea obţinerii titlului ştiinţific de doctor în filologie. Condiţiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească o lucrare de doctorat sunt noutatea temei, originalitatea, onestitatea în utilizarea surselor bibliografice, sporul de cunoaştere pe care îl aduce în domeniu, posibilităţile de valorificare practică, utilă a cercetării ştiinţifice.

Şcoala doctorală de la Facultatea de Litere este acreditată de către Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor şi Certificatelor Universitare pe baza capacităţii ei instituţionale, a eficacităţii educative şi a managementului calităţii.

Conducători de doctorat

Prof. univ. dr. habil. Florin Cioban

Domeniul: folclor literar

Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prof. univ. dr. Ion Simuţ

Domeniul: literatură română – sec. XX

Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Prof. univ. dr. Paul Magheru (prof. consultant)

Domeniul: literatură comparată

Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

back

 

 

 

Studii universitare de licenţă

 

În cadrul Facultăţii de Litere candidații pot alege 12 combinaţii de specializări de limbi străine și limba română. Toate secializările sunt acreditate.

Specializări

Romană + Engleză/Franceză/Germană  Locuri bugetate 2023

Domeniul de licenţă: Limbă şi literatură

Tipul de studii: învăţământ universitar de licenţă, cursuri de zi

Număr de credite: 180

Taxa: 3000 ron/an

Engleză + Română/Franceză/Germană

Domeniul de licenţă: Limbă şi literatură

Tipul de studii: învăţământ universitar de licenţă, cursuri de zi

Număr de credite: 180

Taxa: 3100 ron/an 

Franceză + Română/Engleză/Germană

Domeniul de licenţă: Limbă şi literatură

Tipul de studii: învăţământ universitar de licenţă, cursuri de zi

Număr de credite: 180

Taxa: 3000 ron/an 

Germană + Română/Engleză/Franceză

Domeniul de licenţă: Limbă şi literatură

Tipul de studii: învăţământ universitar de licenţă, cursuri de zi

Număr de credite: 180

Taxa: 3000 ron/an 

 

back

 

 

Page 1 of 2

 
 

Informații de contact

Adresă: Str. Universităţii nr.1 Oradea 410087
România
Telefon 1: 0040 259 408178
Telefon 2: 0040 259 408267
Mail: litere@uoradea.ro