Prezentare generală

carte

Studiile universitare filologice au o tradiţie de 55 de ani în universitatea noastră, fiind înfiinţate in 1963, în cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani. Specializarea propusă studenţilor la acea vreme era limba şi literatura română.

În 1971, odată cu diversificarea şi reorganizarea învăţământului filologic naţional, se trece de la o singură specializare la dubla specializare (limba şi literatura română – o limbă şi literatură străină).

Din 1990 facultatea noastră este parte a Universităţii din Oradea şi funcţionează conform acreditărilor si autorizărilor necesare. În prezent, în cadrul facultăţii studenţii pot alege diverse combinaţii între specializările limba şi literatura română, limba şi literatura engleză, limba şi literatura franceză şi limba şi literatura germană.

În vara anului 2008 au fost înfiinţate trei masterate: Literatura română-relevanţe europene, Cultură şi civilizaţie europeană, Tipuri de modernitate în spaţiul anglofon şi francofon, prin H.G. 4644/30.06.2008.

După finalizarea studiilor masterale studenţii pot opta pentru continuarea studiilor in cadrul şcolii doctorale de la facultatea noastră.

Un program de studii din ce in ce mai solicitat este Anul pregatitor de limba romana pentru cetatenii straini, cu durata de un an, inaugurat in anul 2013 si care se adreseaza cetatenilor straini, europeni si non-europeni, care doresc sa devina studenti la o facultate din Romania cu program de predare in limba romana.

In cadrul facultatii noastre functioneaza si un centru de limbi moderne (CLM) care organizeaza cursuri intensive de limbi straine (engleza, franceza, germana, spaniola, italiana dar si limba romana pentru cetateni straini).

Planul strategic de dezvoltare institutionala a Facultatii de Litere pentru perioada 2021-2025

descarcare Plan Strategic 2021-2025 in format.pdf

Planul operaţional al Facultatii de Litere pentru anul 2021

descarcare PO 2021 in format.pdf